Blog

Lanska, že petnajsta, Pesniška olimpijada

Na jubilejno 15. Pesniško olimpijado se je prijavilo 22 dijakov in študentov iz cele Slovenije, dvodnevnih delavnic, ki so potekale 22. in 23. novembra 2014, pa se je udeležilo 14 prijavljenih. Njihov mentor je bil že tretje leto zapored pesnik, urednik in literarni mentor David Bedrač, saj se je z mladimi, nadobudnimi pesniki odlično ujel že prvo leto. Pesniški vikend je potekal v Dravogradu, v dvorcu Bukovje, ki prijatelje Pesniške olimpijade prijazno gosti že vse od leta 2009.

Udeleženci, ki so imeli omenjeni vikend z mentorjem 3 pesniške delavnice, so bili: Eva Oblakovič (Škofja Loka), Helena Zemljič (Jurovski Dol), Laura Pust (Mirna peč), Maja Milošević (Črna na Koroškem), Martina Fridl (Lenart), Meta Gantar (Poljana), Natalija Milovanović (Ljubljana), Nejc Pačnik (Slovenska Bistrica), Neven Borak in Tina Fekonja (Ptuj), Petra Skušek (Ljubljana), Sara Fabjan (Grosuplje) ter Barbara Mastnak in Urška Kramberger (Dobrna).

Zmagovalka 15. PO je po izboru mentorja postala Urška Kramberger iz Dobrne. Prejela je 50 tiskanih fotorazglednic sponzorja fotografskega natečaja Canon Slovenija z verzom njene pesmi ter knjižno nagrado organizatorja. Knjižne nagrade in priznanja so prejeli tudi vsi udeleženci 15. PO in nagrajenci 4. Mlade PO. Priznanja je na literarnem večeru podelila dravograjska županja, gospa Marijana Cigala.

Na natečaj 4. Mlada pesniška olimpijada, natečaj osnovnošolske poezije, je prispelo 28 pesmic iz slovenskih osnovnih šol. Mladi so lani pisali pesmice na temo pesniške olimpijade, nagrade pa je strokovna komisija v sestavi Terezija Jamnik, profesorica slovenskega jezika, Maja Visinski Andrejc, pesnica, in Barbara Žvirc, pesnica in vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila šestim mladim pesnikom in pesnicam.

V kategoriji učenci od 1. do 4. razreda sta si prvo mesto razdelila Luka Šteh, 4. razred, OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični, za pesem ŠOLA ZA DREVESA in Julij Zupan, 3. razred, OŠ Žirovnica, za pesem IŠČEM PESMICO, 3. nagrado pa je prejela Veronika Sreš, 4. razred, OŠ OŠ Ferda Vesela, Šentvid pri Stični, za pesem ŠOLA SVOBODE. Priznanje je prejela tudi Marta Tavčar, 3. razred, OŠ Žirovnica, ki se sicer ni uvrstila na prva mesta, je pa njena pesem NAŠA DRUŽINA po kvaliteti pozitivno izstopala.

V kategoriji učenci od 5. do 9. razreda pa je prvo mesto osvojil Izak Ban, 8. razred, OŠ Srečka Kosovela, Sežana, za pesem PESNIŠKA OLIMPIJADA, druga je bila Maja Strle, 8. razred, OŠ Marije Vere, Kamnik, s pesmijo KAKO POSTANEŠ PESNIK, tretja pa Ajda Stegne, 7. razred, OŠ Partizanska bolnišnica Jesen Tinje, s pesmijo KAKO NAPIŠEŠ PESEM.

Smo pa lani prvič v okviru 15. Pesniške oplimpijade razpisali tudi fotografski natečaj na temo #fotopoezija. Namenjen je bil dijakom in študentom, ki se posvečajo fotografiji. Sponzor natečaja je bil Canon Slovenija, ki je za nagrajence fotonatečaja in za nagrajenko 15. Pesniške olimpijade pripravil tudi lepe nagrade. Na natečaj je prispelo 10 fotografij, ki jih je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Matic Borković, profesionalni fotograf pri Foto Čorba s.p., Metka Jeromelj, profesionalna fotografinja in predsednica Foto kluba Koroška in Katja Smolar, ljubiteljska fotografinja. Zmagovalec je po njihovem izboru postal Matej Strmčnik iz Dravograda s fotografijo Poezija življenja. Fotografija je komisijo navdušila s preprostostjo in močnim sporočilom obenem. Drugo mesto je s fotografijo  Moja pesem je moj obraz osvojila Janina Ulbl iz Maribora, tretji je bil Luka Kotnik iz Kotelj s fotografijo Ljubezensko pismo. Nagrado za fotografijo z največ všečki na Facebook strani Pesniška olimpijada pa je osvojila Karin Rošker iz Radelj ob Dravi za fotografijo My Poetry.

Praznovanje 15. PO se je začelo že v petek, 21. 11. 2014, v dvorcu Bukovje, z otvoritvijo fotografske razstave #fotopoezija in s predstavitvijo lesenih ploščic z verzi bivših olimpijcev, ki bodo v bližnji prihodnosti krasile park Pesniške olimpijade v okolici dvorca. Rojstnodnevni večer je z recitalom poezije Maje Miloševič popestril dijak slovenjgraške gimnazije Jaka Šoster. V kratkem performansu je predstavil pesmi Alice, Alice, who the fuck is Alice?, V mojih pesmih ni pravil in Mokre sanje,  presenetile pa so nas tudi kamere RTV Slovenija, ki so posnele naše praznovanje in posnetek objavile pri poročilih ob 17:00 naslednji dan.

Večer kasneje so se na literarnem večeru, ki ga je povezovala Ana Pisar, predstavili udeleženci 15. PO ter dva predstavnika mlade pesniške generacije, nagrajenca 4. Mlade PO, Izak Ban in Julij Zupan, ki sta prav tako prebrala nagrajeni pesmici. Zmagovalko 15. PO je na literarnem večeru razglasil mentor pesniških delavnic David Bedrač, za glasbeno poslastico pa je odlično poskrbela skupina KAVARET – Alina Hirtl (kitara in vokal), Grega Kragelnik (kontrabas) in Nejc Hartman (cayon).

Po enotedenskem predahu smo praznovanje nadljevali v soboto, 29. novembra, v KMKC Kompleks z literarno-glasbenim večerom Pesniška po Pesniški. Z branjem poezije so se predstavili bivši olimpijci Veronika Šoster, Jan Pipan, Primož Karnar, Maja Visinski Andrejc, Barbara Žvirc in Jan Šmarčan. O pomenu Pesniške olimpijade in poezije na sploh je spregovoril še bivši udeleženec (in kasneje tudi mentor na PO leta 2011) Gašper Bivšek. Še enkrat več smo skupaj ugotovili, da je poezija intimna stvar, ki jo lahko konzumira le peščica navdušencev nad lepo pisano besedo, zato naši večeri branj nikoli ne bodo obiskani, kot so kakšni drugi, bolj populistični dogodki. In prav je tako! Z občinstvom, ki ga za tak dogodek niti ni bilo tako malo, smo si privoščili še kitarsko-vokalne glasbene sprehode, na katere sta nas pospremila Alina Hirtl in Gašer Oswald, razrezali pa smo tudi torto in nazdravili na še mnogo uspešnih poetičnih let!

Pesniška olimpijada
Bukovje 13
2370 Dravograd

Tel: 051 634 961

E-pošta: barbara.zvirc@hotmail.com

Partnerji Pesniške olimpijade

© 2018 Spletna agencija Si-TEAM - Digitalni marketing