7. Mlada pesniška olimpijada

Razpis in prijavnica


JSKD OI DRAVOGRAD IN KLUB KOROŠKIH ŠTUDENTOV v sodelovanju z Javnim zavodom Dravit in ZKD 

V OKVIRU 18. PESNIŠKE OLIMPIJADE 2017

RAZPISUJETA 7. NATEČAJ OTROŠKE POEZIJE - 7. MLADA PESNIŠKA OLIMPIJADA

Natečaj je namenjen promociji poezije in širjenju literarne kulture med osnovnošolci. Cilj natečaja je mlado poezijo predstaviti širši javnosti.


PREDMET RAZPISA

Sodelujejo lahko vsi osnovnošolci od 2. do 9. razreda, ki se z ENO (1) avtorsko pesmijo, napisano v slovenskem jeziku, prijavijo na natečaj in izpolnjujejo pogoje za prijavo. Natečaj je razdeljen v 3 starostne kategorije, pri čemer prvošolci tekmujejo v likovnem natečaju*:

  1. kategorija: učenci 1. razreda OŠ – likovni natečaj
  2. kategorija: učenci od 2. do 4. razreda OŠ
  3. kategorija: učenci od 5. do 9. razreda OŠ

 

TEMA NATEČAJA

»JAZ SEM JAZ, TI SI TI«

Pesem naj čim bolj metaforično ponazarja tematiko, pri čemer naj učenci čim bolj svojstveno in inovativno opišejo in z besedami oz. metaforami orišejo enakost, različnost, medsebojno spoštovanje in razumevanje ter vrsto drugih razmišljanj, ki jih lahko izpeljemo iz dane tematike.

V današnjem svetu se velikokrat zgodi, da zaradi takšnih in drugačnih razlogov postanemo kopije ostalih in dostikrat pozabimo, da smo najboljši, ko smo samosvoji, originalni. Že tako nas, ko odrastemo, velikokrat poskušajo ukalupiti, narediti po njihovih predstavah, pozabljajo pa, da vsi nimamo istih želja, ciljev, vrednot in načina življenja.

Zato učence pozivamo, da v pesmih oz. likovnih izdelkih pokažejo, da je čisto v redu, če smo takšni, kot smo, če smo različni. Nekateri veliki, drugi majhni, eni suhi, drugi bolj okrogli, eni z željo postati zdravniki ali kuharji, spet drugi z željo prepotovati svet in doživeti pisane dogodivščine. Vsi pa se moramo med sabo spoštovati in imeti radi.

* Opomba k uvedbi likovnega natečaja za prvošolce:
7. natečaj Mlade pesniške olimpijade v letu 2017 dopolnjujemo z likovnim natečajem za prvošolce, s čimer želimo tako poezijo kot tudi natečaj približati najmlajšim. Skozi likovno izražanje bodo prvošolci zagotovo lažje in bolj kreativno izrazili svoj poetični melos, ki ga lahko dopolnijo tudi s kratkim lastnim verzom, ki ga vključijo v risbo ali sliko.

 

 

POGOJI ZA PRIJAVO

Za 1. kategorijo – učenci 1. razreda OŠ, ki sodelujejo na likovnem natečaju:
- Avtor risbe / slike mora biti prvošolec.
- Tehnika izdelave je poljubna (risanje, slikanje, lepljenka …).
- Končni izdelek naj ponazarja tematiko, učenec oz učenka ga lahko opremi tudi s svojim naslovom. Prav tako lahko izdelek dopolni s kratkim lastnim verzom ali izrezanim verzom pesmice, ki po njegovem mnenju dopolnjuje to tematiko.
- Izdelek naj bo v enem izvodu in opremljen z imenom in priimkom učenca ter podatki o osnovni šoli in razredu.
- Prijave, ki ne bodo zadostile vsem pogojem, bodo izločene iz natečaja.

Za 2. in 3. kategorijo – učenci 2. – 9. razreda OŠ, ki sodelujejo na literarnem natečaju:
- Avtor pesmi mora biti osnovnošolec, pesem pa mora biti napisana v slovenskem jeziku.
- Naslov pesmi je prepuščen avtorju. Učenci se lahko zgledujejo po pesmih otroških avtorjev, ki so ali še pišejo o podobni tematiki, vendar pesmi ne smejo vsebovati istih verzov ali celo celih delov pesmi.
- Pesem naj bo napisana in shranjena v programu Word (v enem izvodu) in opremljena z imenom in priimkom učenca ter podatki o osnovni šoli in razredu.
- Prijave, ki ne bodo zadostile vsem pogojem, bodo izločene iz natečaja.

Strokovna žirija, ki jo bo izbral organizator, bo najizrazitejše tri (3) avtorje iz vsake kategorije nagradila s knjižno in praktično nagrado ter priznanjem, povabljeni pa bodo tudi na zaključno prireditev 18. Pesniške olimpijade, ki bo v soboto, 11. novembra 2017, v Dvorcu Bukovje, v Dravogradu, kjer bodo lahko svojo pesem predstavili občinstvu. Istočasno bodo razstavljeni tudi likovni izdelki prvošolcev.

 


PRIJAVA

Pesem, opremljeno z imenom in priimkom, naj učenci (s pomočjo staršev ali učiteljev) skupaj z izpolnjeno prijavnico pošljejo najkasneje do ponedeljka, 30. oktobra 2017, na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., s pripisom »7. MLADA PESNIŠKA OLIMPIJADA«.

Likovne izdelke, opremljene z imenom in priimkom, naj učenci (s pomočjo staršev ali učiteljev) skupaj z izpolnjeno prijavnico pošljejo najkasneje do ponedeljka, 30. oktobra 2017, na naslov: Barbara Žvirc, 7. MLADA PESNIŠKA OLIMPIJADA, Ugasle peči 3a, 2391 PREVALJE.

O rezultatih natečaja, podelitvi nagrad in ostalih podrobnostih bodo udeleženci (njihovi starši ali učitelji) po elektronski pošti ali telefonu obveščeni najkasneje do nedelje, 5. novembra 2017.


Vodja projekta Pesniška olimpijada
Barbara Žvirc
(051 634 961)

Vodja JSKD OI DRAVOGRAD
Robert Preglau

Dravograd, 22. september 2017

Partnerji Pesniške olimpijade